FAQ
Veelgestelde vragen
Algemeen
Is er op een online geboekte reis een bedenktijd van toepassing?
De wet die bepaalt dat consumenten een zichttermijn van 14 werkdagen hebben, maakt een uitzondering op reizen, een bedenktermijn is hierop dus niet van toepassing. Tenzij het gaat om een boeking die u nog gratis kunt annuleren, dit wordt tijdens boeking aangegeven en staat op uw bevestiging.
Wanneer is mijn boeking definitief?
Als u een boeking hebt gemaakt via de website óf het reserveringsformulier hebt opgestuurd is uw boeking direct definitief. U hebt dus direct zekerheid dat er een plek voor u gereserveerd is voor u tijdens een reis. (tenzij de reis als volgeboekt staat aangegeven op de website).
Om de details m.b.t. de zorg goed te kunnen monitoren vragen wij u, als u via de website boekt, alsnog om een reserveringsformulier in te vullen, dit is echter niet van invloed op de definitieve reservering.
Ik ben volledig afhankelijk van mijn rolstoel, hoe gaat dat tijdens de reis?
Tijdens de vliegreizen mag u tijdens de vlucht niet in uw eigen rolstoel blijven zitten, u moet op een vliegtuigstoel zitten. Indien nodig is er assistentie aanwezig om u te helpen bij de transfer, dit dient u bij de boeking aan te vragen. Uw rolstoel wordt vervoerd in het ruim van het vliegtuig. U kunt uw eigen (elektrische) rolstoel meenemen onder bepaalde voorwaarden. Een elektrische rolstoel nemen we alleen mee als deze beschikt over een droge accu of een gel-accu. De hoogte van uw rolstoel is (ingeklapt) bij voorkeur niet hoger dan 86 cm, vaak kan de rugleuning naar beneden geklapt worden en de hoofdsteun kan eraf gehaald worden. U zorgt zelf voor gereedschap om de rolstoel reisklaar te maken (rugleuning neerklappen, accu loskoppelen)
Tijdens de cruises mag uw eigen rolstoel mee en kunt u hier onbeperkt gebruik van maken. In sommige havens legt het schip niet aan aan de kade, maar een eind van de kade af (tenderbestemming), gasten worden dan met bootjes (tenders) naar de kade gebracht. Bij dergelijke tenderbestemmingen is het niet altijd mogelijk om met uw rolstoel van boord te gaan.
Tijdens de trein- en busreizen zijn er beperkt rolstoelplaatsen beschikbaar, indien u tijdens de reis in uw rolstoel moet blijven zitten dient u dit direct bij de boeking aan te geven.
Mag mijn elektrische rolstoel mee in het vliegtuig?
Ja, dat mag! Er zijn wel zeer strikte regels van de vliegmaatschappijen voor het vervoeren van elektrische rolstoelen. Zo moet de rugleuning enigszins neerklapbaar zijn zodat de hoogte van de rolstoel niet boven de 86cm uitkomt. Indien de rolstoel hoger is moet hij gekanteld geladen worden en dit is voor de meeste elektrische rolstoelen niet wenselijk.
De afmetingen en het gewicht van de rolstoel moet vooraf nauwkeurig zijn doorgegeven zodat de luchtvaartmaatschappij zich kan voorbereiden op het laden van de rolstoel.
In een vliegtuig kunnen slechts een beperkt aantal elektrische rolstoelen mee, als het maximum bereikt is kan uw elektrische rolstoel niet mee. Op tijd boeken kan dit soms voorkomen. Een andere oplossing is in dat geval om een handbewogen rolstoel mee te nemen en een elektrische rolstoel te huren op uw vakantieadres.
Kijk voor de laatste informatie op de website van bijvoorbeeld Transavia of KLM
Kan ik tijdens een reis in mijn rolstoel blijven zitten?
Als u met het vliegtuig reist moet u altijd uit uw rolstoel en op een vliegtuigstoel zitten. Indien u niet naar uw stoel kunt lopen dan kunnen wij assistentie voor u aanvragen. Het is hiervoor heel belangrijk dat u nauwkeurig doorgeeft wat u wel en niet kunt. Bij vervoer per bus kunt u meestal gewoon in uw rolstoel blijven zitten, uw rolstoel wordt dan vastgezet in de bus. Ook hierbij is het belangrijk dat u uw wensen en behoeften zorgvuldig doorgeeft.
De prijzen zijn hoog, hoe komt dat?
Onze prijzen zijn opgebouwd uit een reisdeel en een deel voor de begeleiding, weliswaar wordt de begeleiding gedaan door vrijwilligers, maar ook voor hen worden reis- en verblijfskosten gemaakt.
Wij hanteren een all-inclusive prijs en dat betekent dat de prijs die u ziet ook de prijs is die uw vakantie u kost, u ontvangt van ons na de reis geen factuur meer voor extra diensten. Bijkomende kosten kunnen alleen bestaan uit: reis- en annuleringsverzekering (veel mensen hebben deze tegenwoordig doorlopend afgesloten), uw vervoer naar en van de luchthaven of opstapplaats, eventuele huur van hulpmiddelen en niet genoemde maaltijden / drankjes tijdens de reis.
Van veel andere organisaties krijgt u na de reis nog een factuur voor zorg en begeleiding of voor excursies of andere bijkomende zaken, deze factuur kan oplopen tot meer dan € 1000, de prijs lijkt dan bij het boeken lager, maar is dat in werkelijkheid niet. Informeer hier goed naar zodat u na de reis niet voor verrassingen komt te staan.
Mag ik mijn vakantie betalen uit mijn PGB?
Uw zorgvraag houdt niet op als u op vakantie gaat. Dat betekent dat u tijdens uw vakantie uw PGB in ieder geval moet kunnen blijven inzetten voor begeleiding, verzorging en verpleging. Daarnaast kan het nodig zijn dat u tijdelijk ergens anders logeert of de zorg thuis tijdelijk wordt overgenomen om overbelasting van naasten en mantelzorgers te voorkomen.
Wanneer u uw reis bij een reguliere reisorganisatie boekt, u met het openbaar vervoer of met eigen vervoer reist en u uw verblijf bepaalt naar eigen keuze, dan betaalt u de reis en verblijfskosten zelf. De begeleiding, verzorging en/of verpleging die u tijdens uw reis nodig hebt, kunt u betalen uit uw PGB.
Indien u een zorgvakantie boekt bij een gespecialiseerd reisburo dan is het vaak mogelijk dat u het begeleidingsdeel betaalt uit uw PGB. Wij sluiten in dat geval een contract met u af dat u in moet dienen bij de SVB, de SVB beslist uiteindelijk of u uw PGB mag aanwenden voor de zorg en begeleiding tijdens de reis.
Let op: Wij hebben geen AGB-code en geen toegang tot het PGB-portaal.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Per Saldo, het loont de moeite om het uit te zoeken.
Valt mijn vakantie onder respijtzorg?
Dat is moeilijk in één zin te zeggen omdat hier nog geen eenduidig beleid in is. Het loont zeker de moeite om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of uw gemeente met de vraag of u hier gebruik van kunt maken. Vermeldt u dan wel duidelijk dat het om een zorgvakantie gaat met 24-uurs toezicht en een beschermde, aangepaste omgeving.
Kan ik een tegemoetkoming in de kosten krijgen?
Een aantal fondsen is bereid om een tegemoetkoming te geven in de vakantiekosten. Meestal is een voorwaarde dat niet op een andere wijze in die vakantiekosten wordt voorzien. De procedure verschilt per fonds. U kunt hierover bij het betreffende fonds inlichtingen verkrijgen.
Stichting Blijdesteyn
Postbus 62 | 9460 AB Gieten
T 0599 56 52 23
E
W stichtingblijdesteyn.nl
Vakantiebeurs voor alleenstaande vrouwen van 18 tot 40 jaar met een inkomen op bijstandsniveau.
Het Epilepsiefonds
Postbus 270 | 3990 GB Houten
De Molen 35 | 3994 DA Houten
T 030 634 40 63
E
W www.epilepsie.nl
Vergoedt in bepaalde gevallen de kosten die men extra moet maken voor de vakantie vanwege de epilepsie.
Stichting De Lichthoeve
Postbus 33 | 3886 ZG Garderen
T 0577 46 13 51
E
W www.lichthoeve.nl
Verstrekt een financiële bijdrage aan mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking voor wie de extra kosten van de vakantie niet of nauwelijks zijn op te brengen.
Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) – Vakantiefonds
Postbus 200 | 6710 BE Ede
T 0318 76 70 10
E
W www.lsbs.nl/vakantiefonds
Vanuit het Vakantiefonds wordt een tegemoetkoming verstrekt in de extra kosten die iemand met een visuele beperking maakt voor begeleiding bij zijn of haar aangepaste vakantie. Een tegemoetkoming wordt uitsluitend verstrekt aan hen die financieel niet in staat zijn om die extra kosten te dragen.
Stichting Radboud Kleisterlee
Berberisweg 314 | 3053 PJ Rotterdam
E
W www.stichtingradboudkleisterlee.nl
De stichting geeft financiële steun aan (jonge) mensen die leven met een handicap als gevolg van de aandoening Spina Bifida. Zaken als rolstoeltennislessen, een laptop of vrijetijds- of vakantiebesteding wordt door de stichting vergoed. Kijk voor de voorwaarden op de website.
Zorgverzekeraar:
Er is nog een enkele zorgverzekeraar die vanuit een aanvullende verzekering een tegemoetkoming in de kosten biedt voor mensen met een handicap of een chronische ziekte, informeer hiernaar bij uw zorgverzekering.
Kan ik vrijwilliger worden bij jullie?
Je werkt in de zorg en je zoekt naar iets wat je nog meer voldoening kan geven, dan kan het zomaar zijn dat je vrijwilliger wilt worden tijdens een zorgvakantie. Je hebt misschien al van onze mooie reizen gehoord of bent bekend met andere zorgreizen en je denkt dat dat ook iets voor jou is. Je bent je ervan bewust dat je een zorgvakantie begeleid om iemand een fantastische tijd te bezorgen en niet omdat je zelf graag wilt reizen, uiteraard is het reizen wel een bijkomend voordeel. Tevens ben je je ervan bewust dat een zorgvakantie begeleiden veel van je vraagt, dat je weinig tijd hebt voor jezelf en dat je zelfs 's nachts soms je bed uit moet om een gast te helpen. Je bent lichamelijk in een goede conditie en kunt ook de psychische druk aan tijdens een zorgvakantie.
Als je bovenstaande allemaal met 'ja' kunt beantwoorden dan zijn wij op zoek naar jou! Graag ontvangen we dan je CV en een omschrijving van jezelf, wat vindt je leuk, wat drijft jou, waarom wil je een zorgvakantie begeleiden?
Als jouw bericht bij ons binnenkomt bekijken wij je aanmelding en nemen op basis van je email een beslissing of je geschikt bent voor het begeleiden van onze zorgvakanties, hiervan krijg je uiteraard bericht. Vervolgens nemen wij je op in onze database en krijg je t.z.t. een uitnodiging voor een kennismakingsdag. let op: Je wordt dus meestal niet meteen ingezet, dat kan nog best een hele tijd duren. Tijdens de kennismakingsdag heb je een gesprek en beoordelen we definitief of je geschikt bent, dit hoor je dezelfde dag.
Wil je je aanmelden dan vragen wij het volgende:
- Bij voorkeur afkomstig uit de zorg
- Affiniteit met de zorg
- Affiniteit met mensen met een beperking
- Geen beperking om zorg te verlenen of een rolstoel te duwen
- Geen beperkingen om te reizen/vliegen
- Eigen reisverzekering
- Mogelijkheid om naar de luchthaven of opstapplaats te reizen (reiskosten worden vergoed)
- Groot verantwoordelijkheidsgevoel
Is je aanmelding als vrijwilliger definitief dan vragen wij een Verklaring omtrent Gedrag (voor eigen rekening)
Ik heb een klacht m.b.t. mijn reis- of annuleringsverzekering, waar kan ik terecht?
Bij ASR 'Ik kies zelf' Verzekeringen staat uw belang voorop. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over een product of dienstverlening. Uw klacht is in dat geval van harte welkom. Het helpt ons continu verbeteren. Meer informatie over het indienen van een klacht bij ASR 'Ik kies zelf' Verzekeringen vindt u op www.asr.nl/over-asr/klacht
Zorg & Medicatie
Ik maak gebruik van thuiszorg, wordt dat ook vergoed?
In veel gevallen kunnen wij de zorg voor u declareren indien u gebruik maakt van thuiszorg. Wij kunnen een zorgovereenkomst afsluiten met uw reguliere zorgorganisatie of wij sturen u een gespecificeerde factuur die u kunt indienen bij de zorgverzekeraar. meer informatie hierover vindt u op onze pagina https://www.vz-zorgvakanties.nl/algemene-informatie-2/betaling-van-uw-vakantie
Ik heb een PGB, kan ik dat gebruiken voor mijn vakantie?
Wij beschikken NIET over een zogeheten AGB code waardoor wij géén toegang hebben tot het PGB-Portaal. We kunnen slechts op de 'ouderwetse manier' een overeenkomst met u afsluiten voor de zorg tijdens uw vakantie. Vraagt u bij de SVB Bank na of zij akkoord gaan met een overeenkomst op papier. U ontvangt van ons vervolgens een gespecificeerde factuur welke u kunt indienen bij de SVB. Het is afhankelijk van uw indicatie welke zorg u kunt betalen van uw PGB. Let op: In veel gevallen moet u het bedrag van de zorg wel eerst zelf betalen, verrekening gebeurt veelal achteraf.
Ik heb begeleiding nodig als ik op vakantie ga, bieden jullie dat ook?
Tijdens onze reizen bieden we ook begeleiding, u geeft voor aanvang van de reis aan waar u hulp bij nodig hebt en wij zorgen dat u een onbezorgde vakantie hebt. Wij nemen in alle gevallen de begeleiding over zoals u dat thuis gewend bent, mits u duidelijk aangeeft waaraan u behoefte heeft. Of u nu hulp nodig hebt bij het omgaan met geld, u zich eenzaam voelt en behoefte hebt aan één op één gesprekken of bijvoorbeeld omdat u soms dingen vergeet, wij helpen u.
Tijdens onze reizen met speciale zorg voor gasten met een verstandelijke / meervoudige beperking reizen er professionele begeleiders mee, die veel ervaring hebben met genoemde doelgroep.
Mag ik alle medicijnen meenemen naar het buitenland?
Medicijnen mee op reis. We staan er vaak niet bij stil maar sommige medicamenten zijn opiaten (drugs) en zijn daarom illegaal in de meeste landen. Met een officiële verklaring die u aanvraagt via hetcak.nl kunnen problemen voorkomen worden.
Wat moet ik doen om medicijnen mee te nemen naar het buitenland?
Niet alle medicijnen mogen zomaar worden meegenomen als je op reis gaat. Sterker nog, bepaalde medicijnen zoals Ritalin, slaapmedicatie en sommige sterke pijnstillers vallen onder de wet verdovende middelen. Het zomaar over de grens meenemen van dergelijke geneesmiddelen kan, afhankelijk van het land, leiden tot boetes en zelfs gevangenisstraffen. Om dit te voorkomen dien je begeleidende documenten mee te nemen.
Opiaten als medicijn
Opiaten zijn vooral bekend als genotsmiddel (drugs) maar ze hebben ook een aantal farmacologische werkingen zoals pijnstilling en hoestonderdrukking. Om gebruik te maken van deze eigenschappen worden opiaten verwerkt in medicijnen.
Voorbeelden daarvan zijn:
Morfine, Tramadol voor de bestrijding van pijn, Oxazepam, Diazepam als slaap- en kalmeringsmiddel en de medicijnen Ritalin of Concerta voor de onderdrukking van ADHD symptomen. (Let op: Dit zijn slechts voorbeelden) Ook medicinale cannabis mag niet zomaar worden meegenomen over de grens.
In de meeste landen is het vervaardigen, in bezit hebben en vervoeren van opiaten net als in Nederland streng strafbaar. Op overtreding van deze wetten staan hoge straffen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen voor medicinaal gebruik van opiaten. Neem je deze medicamenten mee naar of van het buitenland dan is daarvoor een ontheffing noodzakelijk in de vorm van een officiële verklaring. Naar andere landen reizen met medicijnen die opiaten bevatten, zonder de juiste documenten, is niet alleen strafbaar, het kan zelfs leiden tot langdurige gevangenisstraffen.
Officiële reisverklaring medicijnen:
De soort officiële, gelegaliseerde verklaring om geneesmiddelen mee te nemen op reis verschilt per land. We kennen de Schengen reisverklaring of Engelstalige medische verklaring. Beiden zijn maximaal 30 aaneengesloten dagen geldig. Reis je langer dan zijn er twee of meer verklaringen noodzakelijk.
Schengen reisverklaring:
Voor landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend is een zogenaamde Schengen reisverklaring noodzakelijk. De behandelende geneesheer vult op het formulier de gebruikte medicatie en de concentratie van de actieve stof in. Het formulier wordt door de aanvrager naar het CAK gestuurd welke de aanvraag legaliseert.
Medische verklaring:
Voor niet Schengenlanden is een zogenaamde medische verklaring noodzakelijk. Dat is een heel ander document maar met dezelfde functie. Het formulier wordt door de aanvrager naar het CAK gestuurd welke de aanvraag beoordeeld. Vervolgens gaat het formulier naar het ministerie van Buitenlandse zaken welke het document legaliseert. Voor een aantal landen is het nodig om aanvullend met dit document naar de ambassade te gaan voor de definitieve toestemming om de medicijnen mee te nemen.
Medicijnpaspoort:
Bij de apotheek kan een zogenaamd medicijnpaspoort worden aangevraagd. Dit laat een totaaloverzicht zien van alle medicijnen die iemand gebruikt.
Let op: een medicijnpaspoort vervangt een Schengen reisverklaring of Engelstalige medische verklaring niet!
Reizen met opiaten is strafbaar als je uitsluitend een medicijnpaspoort meeneemt. Een medicijnpaspoort is wel handig bij verlies van medicijnen in het buitenland of als je een buitenlandse arts bezoekt.
Europees Medisch Paspoort (EMP):
Het Europees Medisch Paspoort (EMP) kan door de behandeld geneesheer worden ingevuld. Dit document laat de aandoening van de patiënt zien en een overzicht zien van alle medicijnen die iemand nodig heeft.
Let op: een medicijnpaspoort vervangt een Schengen reisverklaring of Engelstalige medische verklaring niet!
Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is echter handig indien u aandoening heeft die acuut kan worden of zeer zeldzaam is. Zo kan de arts in het buitenland snel worden geïnformeerd.
Vraag aan uw arts of apotheker of uw medicijn onder de Opiumwet valt. Of zoek uw medicijn op in de lijsten van de Opiumwet:
- Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin
- Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen
In het overzicht van landen leest u per bestemming welke verklaring u moet aanvragen.
Voor meer informatie kijkt u op: www.hetcak.nl hier vraagt u ook de voor u benodigde verklaring aan.
Tips voor reizen met medicijnen:
- Neem de geneesmiddelen altijd mee in de originele verpakking voorzien van een actuele medicijnlijst.
- Vraag voor reizen aan de behandelende arts of de medicijnen die u gebruikt opiaten bevatten. Is dat het geval, zoek dan op de website van het CAK of er een Schengen reisverklaring dan wel Engelstalige medische verklaring noodzakelijk is en vraag deze tijdig aan.
- Vraag bij de apotheek een medicijnpaspoort aan
- Vraag een Europees Medisch Paspoort (EMP) aan bij uw huisarts of specialist.
- Vraag de reisverklaring tijdig aan, liefst zes weken vóór je vakantie begint.
- Reis je door zowel een Schengen als een niet Schengenland dan dien je zowel de Schengen reisverklaring als Engelstalige medische verklaring aan te vragen.
Vliegen met een rolstoel
Ik ben volledig afhankelijk van mijn rolstoel, hoe gaat dat tijdens de reis?
Tijdens de vliegreizen mag u tijdens de vlucht niet in uw eigen rolstoel blijven zitten, u moet op een vliegtuigstoel zitten. Indien nodig is er assistentie aanwezig om u te helpen bij de transfer, dit dient u bij de boeking aan te vragen. Uw rolstoel wordt vervoerd in het ruim van het vliegtuig. U kunt uw eigen (elektrische) rolstoel meenemen onder bepaalde voorwaarden. Een elektrische rolstoel nemen we alleen mee als deze beschikt over een droge accu of een gel-accu. De hoogte van uw rolstoel is (ingeklapt) bij voorkeur niet hoger dan 86 cm, vaak kan de rugleuning naar beneden geklapt worden en de hoofdsteun kan eraf gehaald worden. U zorgt zelf voor gereedschap om de rolstoel reisklaar te maken (rugleuning neerklappen, accu loskoppelen)
Tijdens de cruises mag uw eigen rolstoel mee en kunt u hier onbeperkt gebruik van maken. In sommige havens legt het schip niet aan aan de kade, maar een eind van de kade af (tenderbestemming), gasten worden dan met bootjes (tenders) naar de kade gebracht. Bij dergelijke tenderbestemmingen is het niet altijd mogelijk om met uw rolstoel van boord te gaan.
Tijdens de trein- en busreizen zijn er beperkt rolstoelplaatsen beschikbaar, indien u tijdens de reis in uw rolstoel moet blijven zitten dient u dit direct bij de boeking aan te geven.
Kan ik mijn eigen scootmobiel meenemen in het vliegtuig?
Het antwoord hierop is niet ja en niet nee. In enkele gevallen en bij enkele luchtvaartmaatschappijen kan dit, maar de scootmobiel moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Voor meer informatie hierover kunt u het best kijken op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt.
Wij adviseren onze gasten om een rolstoel mee te nemen en een scootmobiel op het vakantieadres te huren.
Mijn rolstoel heeft een Lithium Accu, is dat een probleem?
Lithium Batterijen kunnen een probleem vormen bij het vliegen, vliegtuigmaatschappijen zijn bang voor ontploffingen en daarom is het meenemen van een Lithium Batterij aan strenge regels gebonden die bij elke vliegtuigmaatschappij net een beetje anders kunnen zijn, informeer hier goed naar voor je vliegt.
Wij vliegen vaak met Transavia en daarom geven we hieronder de regels van Transavia weer:
Lithium-batterijen
Het is toegestaan om lithium-batterijen mee te nemen tijdens je vlucht, deze mogen vanwege veiligheid alleen meegenomen worden in de cabine. Er gelden wel een aantal voorwaarden:
• Losse lithium-batterijen, zoals oplaadbare of AA batterijen voor laptops en dvd-spelers, mogen vanwege de veiligheid aan boord alleen als handbagage vervoerd worden. Deze moeten in de originele verpakking zijn verpakt. Als de originele verpakking er niet meer is, isoleer dan de contactpunten van de batterij door ze met tape te bedekken en verpak iedere batterij in een losse plastic zak.
• Lithium-batterijen die in een elektrische rolstoel zitten, mogen vanwege de veiligheid alleen aan boord vervoerd worden als handbagage. Verwijder deze, isoleer de contactpunten van de batterij met tape en neem deze mee als handbagage.
• Let op: lithiumbatterijen zijn niet toegestaan op vluchten naar Tel Aviv, behalve in rolstoelen.
Ik heb assistentie nodig op de luchthaven, regelen jullie dat?
Als u op het reserveringsformulier duidelijk aangeeft wat u nodig hebt dan regelen wij dat. U wordt in elk geval vanaf het moment dat u aankomt op de luchthaven begeleid door onze vrijwilligers.
Kan ik tijdens een reis in mijn rolstoel blijven zitten?
Als u met het vliegtuig reist moet u altijd uit uw rolstoel en op een vliegtuigstoel zitten. Indien u niet naar uw stoel kunt lopen dan kunnen wij assistentie voor u aanvragen. Het is hiervoor heel belangrijk dat u nauwkeurig doorgeeft wat u wel en niet kunt. Bij vervoer per bus kunt u meestal gewoon in uw rolstoel blijven zitten, uw rolstoel wordt dan vastgezet in de bus. Ook hierbij is het belangrijk dat u uw wensen en behoeften zorgvuldig doorgeeft.
Mag mijn elektrische rolstoel mee in het vliegtuig?
Ja, dat mag! Er zijn wel zeer strikte regels van de vliegmaatschappijen voor het vervoeren van elektrische rolstoelen. Zo moet de rugleuning enigszins neerklapbaar zijn zodat de hoogte van de rolstoel niet boven de 86cm uitkomt. Indien de rolstoel hoger is moet hij gekanteld geladen worden en dit is voor de meeste elektrische rolstoelen niet wenselijk.
De afmetingen en het gewicht van de rolstoel moet vooraf nauwkeurig zijn doorgegeven zodat de luchtvaartmaatschappij zich kan voorbereiden op het laden van de rolstoel.
In een vliegtuig kunnen slechts een beperkt aantal elektrische rolstoelen mee, als het maximum bereikt is kan uw elektrische rolstoel niet mee. Op tijd boeken kan dit soms voorkomen. Een andere oplossing is in dat geval om een handbewogen rolstoel mee te nemen en een elektrische rolstoel te huren op uw vakantieadres.
Kijk voor de laatste informatie op de website van bijvoorbeeld Transavia of KLM
Hulpmiddelen
Verhuren jullie ook rolstoelen?
Ja, als u bij ons een vakantie hebt geboekt dan wij verhuren in samenwerking met e-Ability de Joyrider opvouwbare elektrische rolstoel. Meer informatie vindt u op onze website onder het kopje 'Rolstoel huren'.
Hebt u al een vakantie elders geboekt en wilt u graag de Joyrider huren dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met e-Ability in Den Haag.
Ik maak gebruik van hulpmiddelen, hoe gaat dat op vakantie?
Indien u thuis gebruik maakt van hulpmiddelen dan hebt u die vanzelfsprekend op vakantie ook nodig, als u bij de boeking aangeeft welke hulpmiddelen u nodig hebt dan zorgen wij ervoor dat die voor u klaar staan op de plaats van bestemming.U kunt denken aan: Hoog/laag bed, Tillift, actief of passief, Scootmobiel, Rollator, Douche/toiletstoel AD (lucht) matras, Douchebrancard. Op een enkele bestemming is soms een hulpmiddel niet beschikbaar, dit is echter altijd ruim voor vertrek bekend, wij zoeken dan samen met u naar een acceptabele oplossing.
Graag attenderen wij u erop dat de hulpmiddelen altijd anders zijn dan de hulpmiddelen die u thuis gebruikt, elk land heeft immers zijn eigen gebruiken. Dit vraagt soms zowel van u als van de zorgverlener enige aanpassing, dit is onderdeel van uw vakantie in het buitenland. Er zijn een aantal artikelen die u wellicht nodig hebt maar die uit hygiënisch oogpunt niet te huur zijn, deze kunt u zelf meenemen of ter plekke kopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: Urinaal, Glijzeil
Ik maak thuis gebruik van een scootmobiel, hoe gaat dat als ik met jullie op vakantie ga?
Uw eigen scootmobiel kunnen wij niet altijd meenemen tijdens de reis, wel kunnen we op de plaats van bestemming een scootmobiel voor u huren. Tijdens de cruises mag uw scootmobiel mee mits u deze in uw kamer stalt als u hem niet gebruikt, de scootmobiel mag niet op de gang blijven staan i.v.m. veiligheid.
Let op: De liften op de cruiseschepen zijn niet zo groot, een grote scootmobiel kan in veel gevallen niet in de lift, ons advies is daarom om alleen een kleine opvouwbare scootmobiel mee te nemen.
Ook tijdens busreizen kunnen we meestal uw scootmobiel niet meenemen i.v.m. de ruimte in de bus. Wij beschikken over onze eigen Mercedes Sprinter rolstoelbus en hebben beperkt plek.